0

ایلنا: پایبندی به اصول یک قرارداد بلندمدت «مفت فروشی» نیست

خبرگزاری ایلنا نوشت: در یک قرارداد 25 ساله، 5 الی 6 بار از بند Price revision استفاده می شود. در قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه این میزان پنج بار است یعنی ایران و ترکیه در مجموع می توانند 10 بار از بند Price revision استفاده کنند. این حق همانگونه که گفته شد 2 طرفه است و هم خریدار و هر فروشنده می توانند از آن استفاده کنند.

وزیر نفت روزگذشته درباره ادعای ارزان فروشی گاز به ترکیه توضیحاتی به خبرنگاران ارائه دادند که بازهم سبب سوء برداشت برخی از رسانه ها شده است، وزیر نفت از اصلاح قیمت می گوید، آنها تیتر «مفت » بودن می زنند، زنگنه از طبیعی بودن این موضوع در قراردادهای گازی می گوید، دیگر روزنامه تیتر می زند « صدور گاز مجانی به ترکیه تاوان کدام فساد اقتصادی است؟»

اما برای توضیح بیشتر درباره صادرات گاز به ترکیه و مبلغی که ایران باید بابت اصلاح قیمت به ترکیه پرداخت کند باید گفت: معمولا قراردادهای گاز که مدت زمان آن بالای سه سال است بند بازنگری در قرارداد (Price revision) در آن وجود دارد که خریدار و فروشنده می توانند از این بند استفاده کنند و الزاما یکطرفه نیست.

در واقع این حق در تمام قراردادهای که مدت زمان آن بیش از سه سال است پیش بینی شده است، تنها تعداد دفعات آن تفاوت دارد. مثلا یک قرارداد پنجساله می تواند یک بار Price revision داشته باشد. هردو طرف قرارداد می توانند یک بار از این بند استفاده کنند.

اما در یک قرارداد 25 ساله، 5 الی 6 بار از بند Price revision استفاده می شود. در قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه این میزان پنج بار است یعنی ایران و ترکیه در مجموع می توانند 10 بار از بند Price revision استفاده کنند. این حق همانگونه که گفته شد 2 طرفه است و هم خریدار و هر فروشنده می توانند از آن استفاده کنند.

درواقع در تمام قراردادهای بلندمدت بین المللی از بند Price revision استفاده می شود. چون شرایط زمانی برای قیمت فرق می کند و  نمی توان فرمول را برای 25 سال ثابت نگهداشت. این که در چه شرایطی دو طرف می تواند تقاضای Price revision کنند در مفاد قرارداد ذکر می شود و خریدار و یا فروشنده می توانند بر اساس  آن احقاق حق کنند.

در واقع ترکیه در مورد اخیر که مدعی شد قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه نسبت به دیگر کشورهای منطقه بالاست و باید کاهش یابد و بر اساس آن به دیوان بین المللی داوری شکایت کرد از بند Price revision استفاده کرده است.

با توجه به کاهش قیمت گاز در منطقه و گران بودن قیمت گاز ایران نسبت به دیگر کشورهای صادرکننده گاز، دیوان بین المللی داوری به نفع ترکیه حکم داد  و ایران توانست با یک دفاع تمام قد، ادعا 37.5 درصدی ترکیه را به حداقل کاهش دهد.

مکانیزم پرداخت گاز بها نیز به توافق طرفین بستگی دارد، هم می تواند بصورت کامل و یکجا پرداخت شود و هم بصورت تدریجی.

ترکیه تا کنون 2 بار از از بند Price revision استفاده کرده است و شرایط برای استفاده از این بند از سوی ایران مهیا نشده است. اگر قیمت گاز بالا برود قطعا ایران می تواند از این بند استفاده  کند. چون قیمت گاز کاهشی بوده است در نتیجه ترکیه از این بند استفاده کرده است.

مدیر سایت سایبرلا
مدیر سایبرلا

مدیر سایت سایبرلا

برای مشاهده مطالب سایت از طریق کانال تلگرام می توانید عضو کانال سایبرلا شوید! عضویت در کانال تلگرام

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 × دو =

    لینک کوتاه :

    عضویت در خبرنامه ویژه مشتریان سیگما پلاس

    با عضویت در خبرنامه ویژه سیگما پلاس از آخرین جشنواره های سایت باخبر شوید!