0

موتور جستجوی روسی یاندکس در ایران رفع فیلتر شد

دسته بندی ها : فیلترینگ اینترنت و فیلترشکن 2 مرداد 1401 کارشناس سایبرلا 398 بازدید
سانسور در فضای مجازی, فیلترینگ اینترنت, مسدود سازی سایت

موتور جستجوی روسی یاندکس که از سال 1394 در ایران فیلتر شده بود، مدتی است که رفع فیلتر شده و کاربران می‌توانند بدون ابزارهای فیلترشکن از آن استفاده کنند. این اقدام ظاهرا به تازگی و احتمالا همزمان با سفر وزیر ارتباطات به روسیه و انتشار خبرهایی مبنی بر همکاری ایران و روسیه در زمینه امنیت سایبری صورت گرفته است.

به گزارش دیجیاتو در اوایل سال ۹۴ بود که یکی از مطبوعات روسی خبر فیلتر شدن یاندکس در ایران را منتشر کرد و در همان زمان سخنگوی یاندکس در یک گفتگوی رسانه‌ای تاکید کرده بود که بازار ایران برای آنها بازار اولویت‌داری نیست. «ماکسیم سوسلف»، دیپلمات روسی در ایران نیز با انتقاد از روند فیلترینگ در ایران اعلام کرده بود به جز یاندکس سایت وی‌کی (محبوب‌ترین شبکه اجتماعی در روسیه) نیز فیلتر شده است. حال به نظر می‌رسد در هنگام سفر وزیر ارتباطات به روسیه و منتشر شدن اخباری مبنی برهمکاری ایران و روسیه در زمینه مسائل امنیت سایبری، یاندکس در ایران رفع فیلتر شده باشد هرچند سایت‌هایی نظیر وی‌کی همچنان مسدود هستند. ایران و روسیه پیش‌تر نیز برای دور زدن تحریم ها از طریق بلاکچین همکاری‌هایی را اعلام کرده بودند و حتی مجلس ایران خبر از یک برنامه بیست ساله همکاری بین ایران با این کشور در تمام زمینه‌ها از جمله مسائل حوزه فناوری داده بود.

یاندکس بزرگترین موتور جست‌وجوگر روسیه محسوب می‌شود و بر اساس آمار، به سهم ۴۸.۷۹ درصدی از بازار این کشور دست یافته که به گفته برخی منابع باعث می‌شود نسبت به گوگل برتری داشته باشد.

ناگفته نماند در زمان دولت یازدهم و هنگامی که «محمود واعظی» زمامدار وزارت ارتباطات بود، خبرهایی مبنی بر افتتاحیه یک دفتر رسمی از سوی یاندکس در ایران منتشر شده بود. در آن زمان نیز واعظی با وزیر ارتباطات روسیه ملاقاتی داشت و «نیکلای نیکی فوروف» در این دیدار تاکید کرده بود که آمادگی ارائه پیشرفته‌ترین سیستم‌های طراحی شده برای موتورهای جستجو در ایران را دارند. این اتفاق البته هرگز رخ نداد و یاندکس در بحبوحه گفتگوهای این دو وزیر ارتباطات به طور رسمی اعلام کرد برنامه‌ای برای گشایش دفتر در تهران ندارند. با این حال با توجه به رفع فیلترینگ این سایت در روزهای گذشته، بعید نیست که این موضوع دوباره به جریان بیفتد.

فیلترینگ اینترنت, ممنوعیت قانونی, سایبرلااستفاده کشورهای مختلف از موتورهای جست‌وجوی بومی، مسئولان حاکمیت و دولت ایران را هم به آن واداشته که طی سال‌های گذشته بارها و بارها به فکر راه اندازی موتور جستجوی بومی بیفتند و با وجود این در سال‌های گذشته، نمونه‌هایی مانند پارسی‌جو و یوز که هر کدام در برهه‌ای خبرساز و پرحاشیه بودند، نتوانستند به سهم قابل توجهی از جویش‌های روزانه کاربران ایرانی دست یابند و برخی از آنها حتی تعطیل شده‌اند. با این وجود چندی پیش مرکز ملی فضای مجازی بار دیگر به لزوم طراحی و پیاده سازی موتورهای جستجوی بومی و حتی مرورگر داخلی تاکید کرده است.

عباسی - کارشناس سایبرلا
کارشناس سایبرلا

سلام. من عباسی هستم! یکی از همکاران بخش تولید محتوای سایبرلا. علاقمند به حوزه حقوق فناوری اطلاعات هستم و علاوه بر فعالیت در حوزه مسائل حقوقی, به مباحث حوزه امنیت اطلاعات و فناوری های نوین هم علاقه دارم.

برای مشاهده مطالب سایت از طریق کانال تلگرام می توانید عضو کانال سایبرلا شوید! عضویت در کانال تلگرام

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هشت + 12 =

    لینک کوتاه :

    عضویت در خبرنامه ویژه مشتریان سیگما پلاس

    با عضویت در خبرنامه ویژه سیگما پلاس از آخرین جشنواره های سایت باخبر شوید!