0

تغییر نام طرح صیانت, طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی روی میز قرار گرفت

دسته بندی ها : حکمرانی فناوری اطلاعات 6 دی 1400 کارشناس سایبرلا 337 بازدید
حقوق اینترنت, حقوق سایبر, سایبرلا

یازدهمین جلسه کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت صبح امروز (۶ دی ۱۴۰۰) در حالی برگزار شد که بیشتر زمان این جلسه به مخالفت اعضای کمیسیون با نظرات مرکز پژوهش های مجلس پیرامون طرح گذشت. همچنین در این جلسه اعلام شد که نسخه جدیدی از این طرح با نام «نظام تنظیم مقررات فضای مجازی» نوشته شده و کمیسیون مشترک در جلسات آینده درباره این نسخه تصمیم‌گیری می‌کند.

اولین جلسه کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت پس از انتشار نظر کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره آن در شرایطی برگزار شد که نمایندگان عضو کمیسیون انتقادهای خود را متوجه این مرکز کرده و در نهایت اعلام کردند طرح جدیدی را در دستور کار خود قرار خواهند داد. تاکنون متن این نسخه جدید منتشر نشده است.

در این جلسه رضا تقی‌پور، رئیس کمیسیون طرح صیانت با انتقاد از مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: دیروز ساعت ۱۰ نامه مرکز پژوهش‌ها را دریافت کردم اما پیش از آن در سایت‌ها منتشر شده بود. می‌خواستم تذکر بدهم که اگر روش مکاتبات عوض شده یا آدرس دبیرخانه عوض شده به ما بگویند که نامه چگونه باید به دست ما برسد؟

او خطاب به مرکز پژوهش‌‌های مجلس گفت: جای شورای نگهبان ننشینید. می‌‌خواهید نماینده را مجبور کنید حرفش را عوض کند. مرکز پژوهش‌‌ها قانون اساسی را بخواند. اگر مرکز می‌خواهد جای مجلس نظر بدهد مجلس را تعطیل کنیم و مردم به مرکز پژوهش‌ها رای بدهند.

مهرداد ویس‌کرمی یکی دیگر از اعضای این کمیسیون نیز به انتقاد از نظر مرکز پژوهش‌‌های مجلس در مورد طرح صیانت پرداخت و گفت: مرکز پژوهش‌‌ها بیشتر از کار علمی، بیانیه ژورنالیستی داد. من ابتدا فکر کردم شایعه است و بعد فکر کردم فتوشاپ است. این طرح به نتیجه می‌رسد اما امیدوارم کسانی که کارشکنی می‌کنند در انتها پزش را ندهند. نظر مرکز پژوهش‌ها باید استدلالی باشد نه ژورنالیستی و احساسی.

همچنین زنگنه، یکی دیگر از اعضای کمیسیون تذکر داد: مرکز پژوهش‌های مجلس، مرکز پژوهشی است نه نظارتی. این موضوع شکل سیاسی پیدا کرده است. این طرح را سیاسی نکنیم. این موضوع فرهنگی است. اگر این طرح باعث قطب‌بندی در جامعه شود جای نگرانی دارد.

او اضافه کرد: قرار نیست با هر مجموعه‌ای که نظرش را بدهد بحث کنیم. اگر در ۱۰ روز نظرشان را ندادند کار خودمان را ادامه می‌دهیم. نظر مرکز، مشورتی است. نیازی نیست ما مرکز را راضی کنیم و آنها ما را راضی کنند.

علی یزدیخواه، نماینده تهران نیز یکی دیگر از منتقدین مرکز پژوهش‌‌های مجلس بود. او بیان کرد: قرار بود جلسات در مجلس برگزار شد که آنها این کار را نکردند. قرار شد ظرف سه هفته پاسخ دهند و در نهایت به جمع‌بندی نرسیدند. در نهایت مرقومه‌ای را در سایت‌ها پخش کردند و ما گفتیم قرار ما این نبود. قرار این بود که دو طرح را تلفیق کنید. به آنها گفتیم شما شان مجلس را زیر سوال بردید. چه اتفاقی افتاد که با تغییر رئیس مرکز این طرح علیه اصول قانون اساسی شد. رئیس مرکز گفت کار من نبوده که در سایت‌ها منتشر شد که این عذر بدتر از گناه است. ما نظر مشورتی مرکز را می‌خواهیم و نباید در سایت‌ها پخش شود. باید سریعتر در مورد طرح تصیمیم‌گیری شود.

مرمرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامیکمیل قیدرلو، معاون مرکز پژوهش‌‌های مجلس یکی از دو نماینده حاضر مرکز در این جلسه بود که به دفاع از عملکرد این نهاد پرداخت. به گفته او ارتباط کمیسیون با مرکز به صورت شفاهی بوده است و هیچ‌گونه مکاتبه رسمی با مرکز در جریان نبوده است.

اصرار قیدرلو روی این مسئله که نظر کارشناسی مرکز پژوهش‌ها با در نظر گرفتن همه نسخه‌های طرح شامل نسخه وزارت ارتباطات صورت گرفته است با مخالفت تقی‌پور روبه‌رو شد. تقی‌پور در واکنش گفت: همه نماینده‌ها معتقدند این بیانیه [نظر مرکز] سیاسی است. ما اطلاع دقیق داریم تا ۳۰ آذر نسخه مشترک در اختیار مرکز نبوده است.

قیدرلو در پاسخ به این ادعای تقی‌پور گفت:‌ همه نسخه‌ها، نسخه‌هایی است که در واتس‌آپ برای ما ارسال کرده‌اید.

تنها نماینده مخالف طرح صیانت که به دفاع از مرکز پرداخت، علیرضا نوری قزلجه بود. نماینده بستان‌آباد اظهار داشت: هنوز در مورد نسخه ۲۶ تیر به جمع‌بندی نرسیده‌ایم. مرکز می‌خواهد درباره آن نظر بدهیم. در این کمیسیون هر صدای مخالفی قطع شده است. تا خواستند نقد کنند جملات‌شان را قطع کردید.

دیگر موضوع مورد اختلاف کمیسیون و مرکز در ارتباط با ماده ۱۴۲  آیین‌نامه داخلی مجلس بود. کمیسیون می‌گوید طرح صیانت ذیل این ماده به مرکز فرستاده نشد اما مرکز باور دارد هر ارجاعی که مرکز داده می‌شود به صورت پیش‌فرض ذیل این ماده است.

در انتهای این جلسه نمایندگان تقی‌پور در مورد طرح صیانت توضیحاتی ارائه کرد. او گفت: ما خواستیم نظرات همه دوستان تا جایی که می‌شود اعمال شود. ما حداقل ۷۰-۸۰ قانون به این شکل در حوزه فضای مجازی نیاز داریم و این یکی از آنهاست.

تقی‌پور در مورد شورای عالی فضای مجازی اظهار داشت: شورای عالی در سال ۹۰ به عنوان هسته مرکزی حکمرانی تاسیس شد. این شورای بی‌نظیر باید هسته مرکزی باشد. کشورهایی مثل کره مالزی این مدل را کپی کردند.

او ادامه داد: صاحبان کسب‌وکارها هر روز به ما گله دارند و می‌گویند نهادهای مختلف به عناوین مختلف ایراد می‌گیرند. نظام تنظیم‌گری را تعیین کنیم که کسب‌وکارها بدانند با چه نهاد واحدی روبه‌رو هستند.

نماینده تهران به تجربه کره جنوبی نیز اشاره کرد و گفت: کره‌جنوبی در مورد فضای مجازی مدیریت خوبی اعمال کرده است. ۸۵ درصد ترافیک کره در داخل گردش پیدا می‌کند. ترافیک داخل باید به خارج ترجیح پیدا کند که کمترین پیامدش صرفه اقتصادی است.

وزیر ارتباطات دولت احمدی‌نژاد ادامه داد: به خیلی از سکوها افتخار می‌کنیم اما خود آنها می‌گویند قوانین خوبی در این حوزه نداریم. طبیعی است در این شرایط یونیکورن نداشته باشیم. متخصصین ما هیچ چیز از گوگل و شرکت‌های بزرگ دیگر کم ندارند.

رئیس کمیسون طرح صیانت انتظارات موجود از طرح را نیز برشمرد و گفت: باید نظام حمایتی قانونی ایجاد شود. از حمایت از پلتفرم‌های داخلی ناراضی هستیم. نهادهای مختلف در فعالیت کسب‌وکارها دخالت می‌کنند. باید قرارگاهی برای تنظیم‌گری تاسیس شود که همین کمسیون عالی است.

همچنین در یازدهمین جلسه کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت اعلام شد این طرح به «نظام تنظیم مقررات فضای مجازی» تغییر نام داده است و مواد طرح از ۳۷ ماده به ۲۱ ماده کاهش پیدا کرده است.

یازدهمین جلسه بررسی طرح صیانت در کمیسیون ویژه این طرح به پایان رسید اما هنوز در مورد کلیات این طرح نیز توافقی صورت نگرفته است.

منبع: پیوست

عباسی - کارشناس سایبرلا
کارشناس سایبرلا

سلام. من عباسی هستم! یکی از همکاران بخش تولید محتوای سایبرلا. علاقمند به حوزه حقوق فناوری اطلاعات هستم و علاوه بر فعالیت در حوزه مسائل حقوقی, به مباحث حوزه امنیت اطلاعات و فناوری های نوین هم علاقه دارم.

برای مشاهده مطالب سایت از طریق کانال تلگرام می توانید عضو کانال سایبرلا شوید! عضویت در کانال تلگرام

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    بیست − یازده =

    لینک کوتاه :

    عضویت در خبرنامه ویژه مشتریان سیگما پلاس

    با عضویت در خبرنامه ویژه سیگما پلاس از آخرین جشنواره های سایت باخبر شوید!