اغلب جرایم دارای جنبه عمومی اند و برخی جرایم دارای جنبه خصوصی نیز هستند. بنا به دلایلی (چون مصالح اجتماعی، اقتصادی و …که قانون تشخیص داده) جنبه خصوصی بعضی جرایم بر جنبه عمومی آنها برتری دارد و تعقیب و رسیدگی به آنها، منوط به شکایت شاکی خصوصی است و تا هنگامی که متضرر از جرم اقدام به طرح شکایت نکند، امر تعقیب صورت نمی گیرد. همچنین اگر شکایتی هم مطرح شود ولی بعداً شاکی از آن صرف نظر کند تعقیب متوقف می ماند و حتی اگر رسیدگی منجر به صدور حکم عیه متهم نیز شود با رضایت شاکی خصوصی حکم و مجازات اجرا نخواهد شد.
مطابق قانون طرح شکایت برای شروع به رسیدگی کافی است و قضات و ضابطین دادگستری موظفند شکایت کتبی یا شفاهی را همه وقت قبول کند. شکایت شفاهی در صورت مجلس قید و به امضای شاکی می رسد.
در دعاوی کیفری، شاکی می تواند شخصاً یا توسط وکیل دادگستری، شکایت خود را طرح کند و باید در شکوائیه اش به موارد زیر اشاره کند:
- نام، نام خانوادگی، نام پدر و نشانی دقیق شاکی
- موضوع شکایت و ذکر تاریخ و محل وقوع جرم
- ضرر و زیان مالی که به شاکی وارد شده و مورد مطالبه است.
- مشخصات و نشانی کسی که از او شکایت دارد (در صورت امکان)
- دلایل و اسامی و مشخصات و نشانی گواهان (در صورت امکان)
طرح شکایت و یا نگارش یک شکواییه کیفری توسط وکیل دادگستری، بالاخص در حوزه های نوینی همچون فضای مجازی و اینترنت منوط به آگاهی و آشنایی کامل وکیل با این محیط جدید و تسلط بر قوانین حاکم بر این حوزه است. شکواییه یک وکیل، ماحصل سالها تجربه و دانش عملی وکیل در حوزه دعاوی حقوقی و کیفری است. عدم دقت در طرح شکایت و تنظیم شکواییه، موجب میشود تا نتیجه پرونده در عین حقانیت، مطلوب نباشد.
موسسه توسعه حقوق فناوری اطلاعات و ارتباطات برهان، با بهرهگیری از گروهی از وکلای باتجربه دادگستری در حوزه جرایم رایانه ای و اینترنتی، آمادگی دارد تا خدمات تخصصی خود را به کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی، شرکتها، استارتاپها و فعالان صنعت ICT ارائه نماید.
